prehrana

Tukaj lahko prebiraš blog prispevke na temo prehrana, ter kakšna prehrana je primerna za hujšanje, zdravje in boljše počutje.

paleo prehranejvanjePaleo prehranjevanje je dobilo ime po obdobju iz prazgodovine (Paleolitik) za katerega je značilno, da je človek živel v čredi in živel v jamah, uporabljal je ogenj, bil je lovec in nabiralec. Paleo način prehranjevanja temelji na spoznanjih izpred 200.000 let. Poleg imena paleo boste v literaturi srečali tudi imena kot so prehrana kamene dobe, lovec&nabiralec, ter prehrana jamskega človeka.

Beljakovine katere in kolikoBeljakovine oziroma proteini so osnovni gradnik celic našega telesa. Lažje si jih predstavljamo kot opeko, iz katere je sestavljena hiša. Beljakovine sestavljajo aminokisline, ki so med seboj povezane s peptidno vezjo.

 

skrit sladkor v prehrani in debelostSte se kdaj vprašali, zakaj ima vedno več ljudi težave s prekomerno telesno težo, pa čeprav se prehranska industrija na vso moč trudi izločiti maščobe iz prehrane? Ravno ta poseg prehranske industrije je povzročil veliko napako. Procesirana hrana, ki ji je odvzeta maščoba in dodan sladkor oziroma fruktoza (fruktozni sirup), je razlog za debelost. Zakaj se je to zgodilo in kam nas je to pripeljalo boste lahko prebrali v tem članku.

loading...