Ste se kdaj vprašali, zakaj ima vedno več ljudi težave s prekomerno telesno težo, pa čeprav se prehranska industrija na vso moč trudi izločiti maščobe iz prehrane? Ravno ta poseg prehranske industrije je povzročil veliko napako. Procesirana hrana, ki ji je odvzeta maščoba in dodan sladkor oziroma fruktoza (fruktozni sirup), je razlog za debelost. Zakaj se je to zgodilo in kam nas je to pripeljalo boste lahko prebrali v tem članku.
Kalorična bilanca
Ljudje se redimo zaradi prevelikega vnosa kalorij glede na porabo. Kadar je kalorična bilanca v ravnovesju s porabo, naša teža ne bo naraščala.
Raziskave kažejo, da sedaj ljudje pojemo veliko več kilo kalorij (Kcal) iz hrane kot pred tridesetimi leti. Za to je več razlogov, eden od njih je izobilje hrane, drugi razlog pa tiči v hormonu leptin. Leptin je hormon, ki nadzoruje delovanje apetita. Odsotnost leptina (ali njegovih receptorjev) ali rezistenca na leptin, privede do nenadzorovanega vnosa hrane, kar povzroči debelost. Fruktoza NE povzroči dviga inzulina in posledično tudi ne dviga leptina, kar pomeni, da možgani ne dobijo signala za občutek sitosti in zato jemo več, kot bi sicer.
V trgovinah z živili lahko zasledimo en kup izdelkov z napisom »light« ali brez maščob itd. Lahko oziroma brez maščob pa avtomatsko še ne pomeni dobro! Od leta 1965 pa do leta 1995 se je v prehrani zmanjšal večji delež Kcal iz maščob, kljub temu pa se človeška populacija še vedno redi. Razlog tiči v tem, da so v prehranski industriji nadomestili Kcal iz maščob s sladkorjem. Še bolje rečeno niso nadomestili samo z namiznim sladkorjem (saharozo) ampak s fruktoznim sirupom. Zakaj je fruktozni sladkor tako škodljiv za telo vam bom razložil v nadaljevanju.
Fruktoza se v prehrani uporablja zaradi sladkosti, saj je 1,73 krat bolj sladka kot namizni sladkor.
Relativna sladkost sladkorjev:
Laktoza |
16 |
Galaktoza |
32,1 |
Maltoza |
32,5 |
Inverzni sladkor |
50 |
Glukoza |
74,3 |
Med |
97 |
Saharoza (namizni sladkor) |
100 |
Fruktoza |
173 |
Drugi razlog za uporabo fruktoze v prehrani pa je cena. Pridobivanje fruktoznega sirupa je cenovno zelo ugodno v primerjavi s pridobivanjem namiznega sladkorja. To sta glavna dva razloga, zakaj se vedno več fruktoznega sirupa znajde v prehrani in pijačah. Posledice, ki so nastale zaradi tega posega v prehrano, so debelost in veliko ljudi s srčno-žilnimi boleznimi.
Trend uporabe fruktoze skozi leta:
- naravni vnos skozi sadje (15 g/dan)
- pred 2. svetovno vojno (16 – 24 g/dan)
- od leta 1977 do 1978 (37 g/dan – 8 % od dnevnega vnosa kalorij)
- 1994 (54,7 g/dan – 10,2 % od dnevnega vnosa kalorij)
- mladostniki (72,8 g/dan – 12,1 % od dnevnega vnosa kalorij)
- trenutno stanje: v povprečju večina ljudi zaužije 15 – 25 % Kcal iz fruktoze
Zakaj je fruktoza tako škodljiva za naše telo?
Za boljše razumevanje, vam bom poenostavljeno opisal presnovo glukoze, alkohola in fruktoze.
Presnova glukoze:
V telo vnesemo 120 kcal iz kruha (telo ga predela v glukozo).
- 80% (96 Kcal) bo telo porabilo kot vir energije in bo oskrbelo vsako celico v telesu z energijo
- 20% (24 Kcal) pa se bo absorbiralo v jetrih
Presnova alkohola:
V telo vnesemo 120 kcal iz alkohola.
- 10% (12 Kcal) porabijo možgani, mišice, ledvica
- 10% (12 Kcal) posrka trebuh
- 80% (96 Kcal) bo prizadelo jetra
Posledice akutne izpostavljenosti telesa pri alkoholu:
• depresija CŽS (centralno živčnega sistema)
• znižan krvni tlak
• hipotermija - padec telesne temperature pod normalno raven
• tahikardija
• povečane zenice v očeh
• respiratorna depresija
• povečano izločanje seča v ledvicah
• hipoglikemija – nenormalno znižanje koncentracije glukoze v krvi
• slabše motorične sposobnosti
Presnova fruktoze:
V telo vnesemo 120 Kcal iz pomarančnega soka. Sok vsebuje saharozo, kar pomeni, da je polovica Kcal glukoze polovica Kcal fruktoze.
- 10% (12 Kcal) je glukoze in se bo skladiščila kot glikogen v jetrih
- 40% (48 Kcal) ostali deli telesa
- 50% (60 Kcal) bo prizadelo jetra, ker samo jetra lahko presnovijo fruktozo
Telo ne more fruktoze uporabiti kot vir energije za delovanje celic v telesu. Presnova fruktoze poteka v jetrih tako kot pri alkoholu. Alkohol je znan kot strup in na to nas opozarjajo mediji, zdravniki ... da je fruktoza v prehrani lahko enako nevarna kot alkohol, pa nas nihče ne opozarja. Fruktoza je v večjih količinah lahko enako toksična kot alkohol. Ljudje slepo verjamejo dejstvu, da je fruktoza sadni sladkor in posledično ker je iz sadja je to naravno in zato ni škodljivo. Takšno mišljenje je seveda napačno!
Negativne posledice uživanja fruktoze
- Metabolični sindrom (je posledica kronične izpostavljenosti fruktozi. Metabolični sindrom je zdravstvena motnja, ki se pojavlja skupaj z debelostjo in s tveganjem za razvoj hipertenzije, bolezni srca in ožilja ter diabetesom tipa II.)
- Putika – je vnetje sklepov zaradi nalaganja kristalčkov sečne kisline v sklepih
- Hipertenzija – zvišan krvni tlak
- Lipogeneza – nabiranje telesne maščobe
- Povečanje trigliceridov
- Debelost
Dolgoročni vpliv etanola in fruktoze na naše telo (primerjava):
Etanol |
Fruktoza |
Hematološke motnje |
|
Elektrolitske motnje |
|
Hipertenzija |
Hipertenzija |
Dilatacija srčnih votlin |
|
Kardiomiopatija |
Srčni infarkt |
Dislipidemija – motnja v presnovi maščob |
Dislipidemija – motnja v presnovi maščob |
Vnetje trebušne slinavke |
Vnetje trebušne slinavke |
Podhranjenost |
|
Debelost |
Debelost |
Okvara jeter |
Okvara jeter |
Alkoholni sindrom |
Odpornost na inzulin |
Odvisnost |
Privajanje - ampak ni odvisnost |
Uživanje sadja, ki vsebuje samo po sebi fruktozo ni problematično, če se držimo zmernih količin. Problem nastane pri hrani, ki ji je bila dodana fruktoza ali fruktozni sirup za slajši okus nekega živila. Temu se izognite tako, da uživajte čim bolj nepredelano hrano, ne uživajte sadnih sokov in pijač z dodanim sladkorjem. S sladkimi pijačami lahko hitro naberete »prazne« in nekvalitetne kalorije, ki jih telo ne potrebuje.
Izvajajte redno telesno aktivnost, s čimer boste izboljšali senzitivnost mišic na inzulin, zmanjšali boste stres, posledično znižali kortizol (katabolni hormon) in telo bo bolje razstrupljalo fruktozo v telesu.
Viri: Fat Chance: Beating the Odds Against Sugar, Processed Food, Obesity, and Disease
Boštjan Eferl, licenciran trener fitnesa FZS - osebni trener